Ajánló

Teremtésvédelem 2020

Megjelent a Credo evangélikus folyóirat legújabb száma. Azon túl, hogy folyóiratunkban korábban is megjelentek teremtésvédelemmel, ökoetikával, környezettudatossággal kapcsolatos cikkek (ráadásul a lap rendszerint környezetbarát papíron kerül ki a nyomdából), a 2020/3-as szám kifejezetten az ökológiai kérdések felé irányítja a figyelmet.

Gáncs Tamás (az Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport elnöke) bevezetője, illetve Molnár Lilla kelenföldi beosztott lelkész áhítata után következő tanulmányok részben teológiai megközelítésűek, részint egy-egy speciális jelenséget vagy megoldási kísérletként elindult társadalmi folyamatot járnak körül: Kodácsy Tamás a teológiai biodiverzitás, Szűcs Kinga a növényi létformák, Kézdy Pál az inváziós fajok, Takács-Sánta András pedig az ökológiai válság korának reményteljes közösségi kezdeményezéseinek fogalomkörébe, szerveződési formáiba avatja be az olvasót.

Lányi Andrással (Bevezetés az ökofilozófiába – kezdő halódóknak című, újonnan napvilágot látott kötete kapcsán) készített interjúnk ugyancsak az egyéni-közösségi felelősségvállalásra hívja fel a figyelmet – lokális és tágabb horizonton.

Kimondottan felekezeti felhanggal adjuk közre beszélgetésünket Koltai Zsuzsával, a Műveld és őrizd! Evangélikus Egyházi Teremtésvédelmi program, valamint az Ararát Teremtésvédelmi Munkaág koordinátorával. 

Harmadik interjúnkban Végh Attilát – a Börzsöny élővilágáról készülő, második természetfilmje kapcsán – a „költőien lakozó” ember természetéről kérdeztük.

A két fiatal költőt, Fodor Balázst és Makáry Sebestyént bemutató Idézőjel rovat szintén a természetes és az épített környezetre reflektáló versekkel szólítja meg az Olvasót, aki egyebek mellett a Szemle rovatban is találhat a lapszám tematikájához kötődő recenziót.