Ismertető

Olvasók és könyvek találkozása az udvaron

Protestáns hitkérdésekre adott válaszokról, Magyarország látványos animációs képes krónikájának hátteréről, valamint a keresztény identitásról, kereszténység és politika kapcsolatáról is szó esett a Luther Kiadó, a Kálvin Kiadó és a Magyar Bibliatársulat közös nyári könyvvásárán. A rendezvény július 1-jén a Magyarországi Evangélikus Egyház budapesti, Üllői úti székházának udvarán zajlott.

A közös nyári könyvvásáron dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke köszöntőjében az evangélikus helyszín „szelleméről”, a reformáció és az olvasás szerepéről, szeretetéről beszélt.

A résztvevőket Márai Sándor Füveskönyvéből idézve biztatta olvasásra és könyvek vásárlására: „Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az író fecseghet; de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után, előre és hátra hallgatózva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokra, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előrehaladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit egy isteni lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben. Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.”

A programon elsőként Wolfgang Huber Hitkérdések protestáns szemmel című kötetét mutatták be, amelyről Seben Glória evangélikus lelkész, pszichológus, Miklósné Székács Judit, a Luther Kiadó vezető olvasószerkesztője, Novotny Dániel evangélikus lelkész, a Melanchthon Evangélikus Szakkollégium mentora és Juhász Zoltán, a szakkollégium diákelnöke beszélgetett. Az eszmecserét Szabó B. András evangélikus lelkész, a szakkollégium elnöke moderálta.

Miklósné Székács Judit a kiadvány fontosságát kiemelve úgy fogalmazott, hogy ez a kötet „pillanatfelvétel arról, amit ma az evangélikusok, protestánsok hisznek”. Novotny Dániel hozzátette, hogy ezt a könyvet most kell elolvasni, mert sok olyan aktualitást (bevándorlás, népvándorlás, vallási pluralizmus, kötelező hittanórák kérdése) tárgyal ki, amelyek gyülekezeti bibliai csoportoknak, szakkollégistáknak alapul szolgálhatnak beszélgetésekhez.

Ezután a Kálvin Kiadó gondozásában megjelent, Az idő kereke – Magyarország képes krónikája című látványos kiadvány bemutatása következett. A kötetet Pompor Zoltán, a Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai vezetője, valamint Kojanitz László és Hajnal Ödön szerzők ismertették. A tananyag fejlesztés ezen legújabb kiadványának egyik különlegessége, hogy az adott történelmi kort bemutató tablók mindig korhű ábrázolásban jelennek meg. A változatos vizuális megoldások egyik célja, hogy közelebb hozzák, megszerettessék a magyar történelmet és a kötetet a diákokkal. A kiadvány ugyanakkor akár egy óra lapozgatás után is átfogó képet ad a magyar történelem folyamatáról – árulta el Kojanitz László.

A történelmi kalandozást a Ferreus Lupus Történelmi Vívócsapat és Sportegyesület páncélos bajnokainak látványos, magyarázatokban gazdag hagyományőrző bajvívás bemutatója zárta.

Az utolsó diskurzust – a Credo evangélikus folyóirat szervezésében – „Aki keresztény, az…” címmel tartották Prőhle Gergellyel, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjével és Nagy Gergellyel, a Kálvinista Apologetika alapítójával. A két moderátor, Isó M. Emese és Bojtos Anita a magyarországi vallásosság, Európa kereszténysége, az egyház megjelenése a médiában, valamint a keresztények szerepe a politikában témaköröket járták körül beszélgetőtársaikkal. A vitás felvetéseket is tartalmazó, izgalmas beszélgetés címében megfogalmazott mondatot az országos felügyelő további gondolkodásra késztető módon fejezte be, hogy: „aki keresztény, az nem állandóan másban keresi a hibát és nem másra fogja, hogy ő maga miért gyengébb, mint ahogyan azt szeretné.”

A program zárásaként Molnár Gyuri zenész és Nemcsók Nóra színésznő adott megzenésített versekből bensőséges hangulatú koncertet.

Forrás: Evangélikus.hu

Szöveg: EÉ, Fotó: Balla Mária