Hírek

Kihirdették az evangélikus médiadíjak nyerteseit

Az Írónád díj és a Bornemisza Péter-díj elismeréseit 2021. március 26-án, pénteken adták át online formában. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) idén azokat az alkotásokat díjazta, amelyek megjelenése a 2020-as évben az evangélikus egyház pozitív megítélését segítették elő, legyen az írás, rádiós vagy televíziós anyag, esetleg internetes publikáció. A nyertesekről és műveikről alábbi cikkünkben számolunk be.

A MEE 2021. február 1. és március 15. között várta digitális formában azokat az alkotásokat, amelyek az elmúlt egy évben – tartalmukat tekintve – az evangélikus egyház jó hírét keltették a nagyvilágban. 

Az Írónád díjra evangélikus kötődésű és/vagy evangélikus médiában megjelenő alkotással lehetett pályázni, míg a Bornemisza Péter-díj azoknak szólt, akik műfaji megkötés nélkül a világi médiában megjelenő munkájukkal hívták fel a figyelmet egyházunkra. A lehetőség nemcsak újságíróknak szólt, bármilyen magányszemély pályázhatott az elismerésre. 

Az oklevéllel, emlékplakettel és pénzjutalommal járó díjat 2021. március 26-án, pénteken 17.00-kor adta át online formában a hétfős zsűri, akik pontozási szempontok alapján értékelték a műveket. A résztvevőket Fabiny Tamás elnök-püspök és Lovass Tibor, a Sajtóbizottság elnöke köszöntötte, majd bejelentették a díjazottakat. 

A nyertesek

A beérkezett pályaművek alapján a zsűri mindkét kategóriában kihirdette a nyertes munkát és annak készítőjét, illetve a kategóriákon belül két-két különdíj is született.

Bornemisza Péter-díjat Farkas Erika A hely – Evangélikus Országos Gyűjtemény 1–2. című alkotása nyerte. Az adás a Kossuth rádióban hangzott el, és az alábbi linkeken hallgatható vissza:

A hely – Evangélikus Országos Gyűjtemény 1. rész(külső hivatkozás)

A hely – Evangélikus Országos Gyűjtemény 2. rész(külső hivatkozás)

A zsűri Bornemisza Péter-különdíjban részesítette Samodai Bence János Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell a Deák téri evangélikus templomban című önálló, online albumát. A hanghordozóból ide kattintva hallgathatnak meg ízelítőt.(külső hivatkozás)

A másik Bornemisza Péter-különdíjat Szarka Lajosnak ítélték a nyíregyházi evangélikus templom megújulásáról szóló munkájáért. A cikk és a videó itt tekinthető meg(külső hivatkozás).

Az Írónád díjat az Evangélikus Élet újságírója, egyházunk rádiós szerkesztője, Stifner-Kőháti Dorottya nyerte Isten budafoki bárányai című írásával, amely az evangélikusok kéthetente megjelenő magazinjában jelent meg. A riport a Budafoki Evangélikus Egyházközség gyülekezetplántáló munkáját mutatta be. A 2020. november 8-ai lapszámban publikált írás az Evangélikus.hu-n is elolvasható.

A beérkezett pályamunkák közül válogatva két Írónád különdíjat is odaítélt a zsűri. Az egyiket Nagy László kapta a Duna Televízión közvetített Jánosy István emlékezete című adásáért. A videó itt tekinthető meg(külső hivatkozás).

Credo evangélikus folyóirat 2020/4-es lapszáma a cigányság kulturális-társadalmi helyzetével foglalkozott. A folyóiratban megjelent írások közül Zászkaliczky Zsuzsanna Tabuk, tapasztalatok és megtartó közösségek. Beszélgetés cigányokról Forgács Istvánnal című írása nyerte el a zsűri tetszését és részesült különdíjban. A folyóirat megvásárolható az Evangélikus könyvesboltban (Üllői út 24.) vagy előfizethető a Luther Kiadó weboldalán ide kattintva(külső hivatkozás)

Ezúton gratulálunk minden díjazottnak az elismeréshez!  

Forrás: Evangélikus.hu