Hírek

Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kapott Ittzés Szilvia

Az elismerést immár hetedszer osztotta ki az Esély Labor Egyesület az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével. A kezdeményezés keretében 2022. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül az alkotóikat – díjazták egy érintettekből álló zsűri segítségével. A díj célja, hogy minden évben felhívja a figyelmet a szegénységben élők helyzetét körültekintően, méltósággal és árnyaltan bemutató újságírói munkákra.

Ittzés Szilvia a Print/Online kategória egyik különdíjasa lett idén, ami azért is különleges mert most először díjaztak keresztény lapban megjelent, a kereszténység felelősségét is megfogalmazó írást: Szilvi A házi feladat, a törvény és az egyház című írása rendhagyó nézőpontból mutat rá arra, hogy a szegénységgel járó tanulási nehézségek hogyan hatnak a teljes társadalmunkra, kiemelve az egyházak felelősségét és utat mutatva a megoldási lehetőségek felé. A nagy érzékenységgel megfogalmazott sorok a Credo evangélikus folyóiratban jelentek meg, de az Evangélikus.hu-n is olvashatók.

Print/online kategóriában az első díjat Kovács Mártának, a 24.hu munkatársának Ezek a bátor roma nők színpadra vitték mindannyiunk fájdalmát, megaláztatását című anyaga nyerte. A TV/videó kategória fődíját Benyó Rita, a Szabad Európa munkatársa kapta „Azt akarták, hogy menjek innen a fenébe” – Akiknek száz év után elveszik a tetőt a fejük fölül című videójáért.

A print/online kategóriában további két különdíjat osztottak ki. Bernáth Lackó és Csengel Karina, a Mérce munkatársai Amikor a munka nem elég a megélhetéshez: sokévnyi láthatatlan hajléktalanság után Szilviék lakásba költöznek című cikkükért, továbbá Csepelyi Adrienn, Chripkó Lili és Szöllősi Mátyás, a wmn.hu munkatársai „Halló! Itt a sírásközpont!” – Helyszíni riport a határ menti menekülthelyzetről című riportjukét kapták az elismerést.

Nem először díjaztak egyházi sajtóban megjelent publikációt. 2018-ban Laborczi Dóra lett a harmadik helyezett, a Kötőszó evangélikus blogon megjelent, A legígéretesebb fiatal magyar kutató segítséget kér című írásával, amelyben a mozgássérültek anyagi kiszolgáltatottságára hívta fel a figyelmet Muntag Vince, egy fiatal kerekesszékes kutató, irodalmár mindennapjain keresztül.